Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ács város

Köszöntöm a tisztelt Érdeklődőket!

A több mint 7200 lelket számláló város Komárom-Esztergom megye északnyugati sarkában fekszik, az M1-es autópályától 4 km-re, a 10-es főút mentén Győr és Komárom között, a Duna mentén.

Nevét az Árpád korban letelepedett, királyi szolgálatban álló ácsokról kapta. Első írásos említése 1138-ból való, "Olt" majd 1297-ből "Villa Alch"formában. A település már a római korban is lakott volt. 1540-ben a falut a törökök teljesen elpusztították, s véglegesen csak 1643 után népesült be.

A 17. század második felétől a pannonhalmi apátság, később gróf Eszterházy Károly szerzett itt nagy birtokot. A 19. Század második felében a Zichy -család birtoka lett a falu. Az általuk épített kastély a mai napig a település egyik legszebb középülete. A napóleoni háborúk idején a Batthyány Fülöp vezette Vas megyei lovasezred Ácsnál ütközött meg a franciákkal.

A szabadságharc során , a komáromi vár közelsége miatt több véres csata színhelye volt a város és környéke. Az elesett honvédek emlékét az 1870-ben felállott obeliszk őrzi az ácsi erdőben. A falu fejlődése a Budapest -Bécs vasútvonal kiépítését követően kezdődött. A szállítási lehetőség vonzotta Patzenhofer Konrádot, aki 1871-ben megalapította az Ácsi Cukorgyárat. Az I. világháborúban elesett ácsiak    emlékét a Hősök szobra őrzi.

A II. világháború harcai 1945 március 26-án értek véget a városban.

Remélem, hogy weblapom böngészése során sok hasznos információhoz jut!

Tisztelettel:

Cseledi Sándor

Mesterversenyző